Algoritmul care te ajută să mărești imagini ca în CSI
Dacă te-ai uitat până acum la vreun episod din CSI, ai observat că respectivii au probabil cel mai bun soft de îmbunătățire a imaginilor pixelate.
Cu toate că în CSI lucrurile se întâmplă rapid, un individ strigând de peste umărul celui de la calculator ”enhance” de câteva ori, motivându-l pe respectivul să dea zoom și să clarifice imaginea, realitatea e alta.
Imaginile de rezoluție slabă sunt dificil de transformat și de îmbunătățit la rezoluții ridicate, însă câțiva ingineri de la Max Planck Institute for Intelligent Systems, din Germania, cred că au găsit o rezolvare pentru această problemă.
Echipa de ingineri a creat o unealtă denumită EnhanceNet-Pat, care folosește inteligența artificială pentru a crea variante de rezoluție înaltă ale unor imagini de calitate slabă. Soluția nu este una perfectă, ca-n CSI, dar este mult mai bună decât cele din trecut, folosind algoritmi de învățare automatizată pentru a lucra.
”Ideea actuală este studiată de ani buni”, spune Mehdi M.S. Sajjadi, unul dintre cercetătorii implicați. ”Până acum, chiar și cei mai avansați algoritmi creau imagini încețoșate, din cauză că este imposibil ca imaginea originală să fie reconstruită perfect. Din această cauză, noi le cerem rețelelor neurale să producă texturi realistice. Pentru a reuși asta, rețelele privesc imaginea în ansamblu, detectează regiuni, iar apoi folosesc informația semantică pentru a produce texturi realiste și imagini mai clare”, arată acesta.
Pentru a antrena algoritmul, cercetătorii au oferit rețelei neurale un set imens de imagini, pentru a învăța despre diferitele texturi. Rețeaua vede doar variantele de rezoluție scăzută ale imaginilor, iar apoi trebuie să le mărească rezoluția. Odată ce există o imagine finită, cercetătorii o compară cu varianta originală, de rezoluție ridicată, iar apoi modifică algoritmul pentru a corecta erorile apărute. După o vreme, algoritmul nu mai trebuie să se bazeze pe ajutorul oamenilor pentru a îmbunătăți imagini.